Pozvati za cene

GLAVE MOTORA

Glava motora je, prema definiciji, deo motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji se nalazi na bloku, iznad cilindara. Njome se zatvaraju cilindri čime se oblikuju komore za sagorevanje. Takođe, glava motora osigurava prostor za prolaz usisnih i izduvnih kanala, a njena je uloga i u smeštaju ventila, svećica, brizgaljki goriva, ležajeva bregastih vratila i drugih delova motora. Svakako, kad kažemo da se glava motora nalazi „iznad“ bloka motora, to je tek opisna definicija je motor može biti pozicioniran u vozilu tako da glava u stvari dođe sa strane, pod nekim uglom i sl.

Redni motori, dakle oni kod kojih su cilindri postavljeni u liniji, u pravilu imaju jednu glavu. Motori sa rasporedom cilindara u V konfiguraciji u pravilu imaju dve glave motora, po jednu za svaki red cilindara. Konačno, boxer motori koji imaju nasuprot postavljene cilindre imaju dve glave. V motori sa malim razmakom između cilindara, poput volkswagenovog VR6 koriste jednu glavu. Konačno, postoje i izuzeci ove teorije. 

Recimo, tek zabave radi, da neki veliki (najčešće dizel) motori poput onih koji pokreću brodove ili se koriste u industrijskim postrojenjima mogu imati po jednu glavu za svaki cilindar. Takva se konstrukcija primenjuje zbog smanjivanja troškova i pojednostavljenja eventualnih popravki.

U današnjim automobilima gotovo da više i nema motora čija glava nije izrađena od neke aluminijumske legure, dok su blokovi od sivog liva (livenog gvožđa) još uvek donekle uobičajena pojava.

Razlog tome se prvenstveno krije u činjenici da aluminijumske legure bolje podnose termička opterećenja (aluminijum provodi toplotu znatno bolje od gvožđa) kojima je izložena glava motora jer se ona u radu izuzetno zagreva.

Svakako, u glavi motora su smeštene komore za sagorevanje smeše što i jeste jedan od temeljnih razloga znatnog zagrevanja ovog dela motora.

Zakaži poziv

Fill out this field
Fill out this field

Ostali proizvodi

KLIPOVI

Pozvati za cene

KARIKE

Pozvati za cene